Hos Sanseværkstedet styrkes dit barns sansemotoriske udvikling gennem leg og bevægelse. På vores tumlastik-hold arbejder vi ud fra sanseintegrationsteorien og bruger bl.a. tørklæder, instrumenter, faldskærme, sansebolde, kuglebassin og gynger til at stimulere barnets motoriske sanser. Tumlastik kan skabe større motorisk ro, øge kropsbevidstheden og styrke båndet mellem dig og dit barn – alt imens I har det sjovt sammen.
Tumlastik er en kombination af “tumle” og “gymnastik” og handler om at stimulere dit barns motoriske, sensoriske og kognitive udvikling gennem leg. Ved at tumle, trille, hoppe og bevæge sig styrker barnet sin muskulatur, balance og koordination, hvilket understøtter den generelle trivsel.
Tumlastik er særligt udviklet til at stimulere tre centrale motoriske sanser:
Den vestibulære sans hjælper barnet med at registrere bevægelse og balance. Aktiviteter som rutsjebaner, gynger og kropsrotation styrker denne sans og understøtter barnets evne til at orientere sig i rummet.
Den proprioceptive sans giver barnet en fornemmelse af sin kropsposition og bevægelser. Kravlebaner, hop og strækøvelser bidrager til at forfine denne sans, så barnet bedre kan styre sin krop i forskellige situationer.
Den taktile sans handler om berøring og fornemmelsen af forskellige materialer og overflader. Tumlastik giver barnet mulighed for at udforske teksturer og tryk med hænder og fødder, hvilket styrker den sensoriske udvikling.
Tumlastik er ikke blot en sjov aktivitet, men en vigtig måde at understøtte barnets kropsbevidsthed og motoriske færdigheder på. Gennem leg og bevægelse opnår barnet større kropskontrol, hvilket kan gavne både koncentration, trivsel og generel udvikling.
Begrebet tumlastik blev oprindeligt udviklet af ergoterapeuter og bygger på faglig viden om sansemotorik. Det var tidligere et beskyttet begreb med patent, men efter ordet blev optaget i Nydansk Ordbog, blev det frit tilgængeligt og kan nu anvendes af alle faggrupper.
Tumlastik går også under navne som babymotorik, stimulastik, BabyTummel eller sansemotorik, men uanset betegnelsen er formålet det samme – at styrke barnets motorik og sanser gennem leg og bevægelse.